Antirimpelcrèmes: de beste kost het minst

27 mei 2014
Test Gezond liet gedurende 28 dagen 15 crèmes met antirimpelwerking testen door 995 vrouwen tussen 31 en 70 jaar. Om te vergelijken en verschillen te meten, moesten zij de ene helft van hun gezicht verzorgen met de antirimpelcrème, de andere met een standaard hydraterende crème. Bij het begin en op het eind van de test liet Test- Aankoop in het labo de diepte van grove en fijne rimpels rond de ogen meten. Slechts twee van de 15 geteste antirimpelcrèmes gaven volgens de metingen in het labo een beter resultaat tegen rimpels dan een standaard hydraterende crème. De vrouwen in het panel waren nog strenger in hun oordeel: zij merkten na 28 dagen smeren weinig tot geen verbetering op, en dit bij geen enkele crème.

 

Vaarwel rimpels? Niet echt!

Voor zijn 20e verjaardag kreeg het gezondheidsblad van Test-Aankoop een volledige facelift met een vernieuwd design. Een prima gelegenheid om het over één van de minder aangename kanten van het ouder worden te hebben: rimpels en de remedies daartegen. De resultaten ons onderzoek (via 3D analyse, namelijk FOITS)  hebben betrekking op 15 antirimpelcrèmes die we kochten in de supermarkt, bij de apotheker en in de parfumerie. 995 vrouwen tussen de 31 en de 70 jaren oud hebben deze crèmes getest en op basis van de testresultaten van Test Gezond moeten de mooie beloften op de potjes en pompjes crème meteen worden doorprikt: slechts twee van de 15 antirimpelcrèmes gaven een beter resultaat tegen rimpels dan een standaard hydraterende crème. Het gaat om Cien Anti-wrinkle Day Cream Q10 (Lidl) en Eucerin Hyaluron-filler. Het oordeel van de vrouwen uit het testpanel was nog strenger: zij merkten na 28 dagen smeren weinig tot geen verbeteringen op.

€ 2,29 voor de Beste Koop

Over het algemeen zijn de crèmes gekocht bij de parfumerie twee keer zo duur als deze die verkocht werden bij de apotheker en vier keer zo duur als in de supermarkt. Een duurdere prijs blijkt evenwel geen garantie voor een doeltreffende crème. Zo stelde de duurste antirimpelcrème uit de test teleur (Lancôme Rénergie multi-fit, gemiddeld € 88,83 voor 50 ml) . De beste crème uit de test, Cien Anti-wrinkle Day Cream Q10 (Lidl) kost amper €2,29 voor 50 ml. Dat is maar liefst 38 keer minder dan wat men voor de duurste moet neertellen!

Let op voor allergenen!

Cien bevat wel allergene (geur)stoffen. Mensen die gevoelig zijn voor allergische reacties, kiezen beter voor Eucerin Hyaluron-filler want die crème bevat geen allergene (geur)stoffen en heeft toch een bescheiden antirimpelwerking. Voor hen is dit duidelijk een beter, maar jammer genoeg duurder alternatief (gemiddeld € 29,38 voor 50 ml).

Hydratatie tegen rimpels

Naast een goede bescherming tegen UV A- en B-stralen en stoppen met roken, speelt een goede hydratatie van de huid een belangrijke rol in de strijd tegen rimpels. Inderdaad, de huid goed hydrateren is minstens even efficiënt als een antirimpelcrème aanbrengen. Men kan dus stellen dat het zeker interessant is om een goede hydraterende crème te kopen gezien ze vaak veel minder duur is dan een antirimpelcrème van hetzelfde merk. De meeste geteste antirimpelcrèmes hydrateren de huid en houden zo het vochtgehalte in de huid in evenwicht. Vier crèmes met zogenaamde antirimpelwerking doen zelfs dat beroerd: Weleda granaatappel verstevigende dagcrème, Clinique Youth surge age decelerating moisturizer, Roc Retin-ox rides correxion en Yves Rocher Sérum végétal wrinkles & radiance kunnen niet tippen aan een gewone standaard hydraterende crème.

De resultaten van de test van Test-Aankoop zijn ter beschikking op

www.testaankoop.be/vergelijkantirimpel